dimecres, 5 de desembre del 2012

Redacció Nadal




Cada any en iniciar el mes de desembre veiem com les famílies decoren les seves cases amb llums de colors, arbrets, adorns amb formes del Pare Noel, garlandes, esferes de colors i el tradicional Pessebre o Naixement. Que és una casa feta de diferents formes, n'hi ha de fusta amb palla assemblant un estable o tenen forma de cova, ambdós representen el lloc sagrat on Jesús va néixer, l'adornen amb animalets, pastors i per descomptat no podien faltar Josep i Maria Pares del nen Jesús

Els carrers s’omplen de llums i la gent comença a fer les primeres compres per als regals de Nadal. Els regals de Nadal se solen rebre el dia 25 de desembre si te’ls porta el Pare Noel o el 6 de gener si te’ls porten els reis mags. 

A diferents punts d’España tenen diferents tradicions, per exemple a Catalunya en comptes del dia 25 de desembre vingui el Pare Noel, els regals els porta el caga tió  un tronc amb ulls i boca que ‘caga’ els regals. En el dia de la Immaculada Concepció (és a dir, el 8 de desembre), es comença a donar menjar cada nit al Tió, i es tapa normalment amb una manta perquè no passi fred durant la nit. Se li alimenta fins a la nit de Nadal, i llavors el tió, colpejat amb bastons pels nens, "cagarà" els regals.  

El Apalpador és, en les zones de l'est de Galícia, la figura mítica d'un carboner que segons la tradició baixa la nit del 24 de desembre o 31 de desembre a tocar el ventre als nens per veure si han menjat prou durant l'any, deixant-los un munt de castanyes, eventualment algun regal i desitjant-los que tinguin un any nou ple de felicitat i menjar

L'Olentzero és un personatge navarrès de la tradició nadalenca basca. Es tracta d'un carboner mitològic que porta els regals el dia de Nadal a les llars de l'àrea geogràfica i cultural anomenada Euskal Herria, conformada pel País Basc i Navarra.

Per cap d’any se solen menjar els dotze raïms, un per cada campanada en el que pots demanar 1 desig per cada mes de l’any.  El Nadal son unes festes per passar amb la família i els amics. Es una de les millors èpoques de l’any i personalment m’agrada molt.    



1 comentari: