divendres, 19 d’abril del 2013

Escrache

Origen i etimologia

De les llengües occitanorromances procedeix el registre del verb escrachar, antigament escratchá l'Idioma occità. A les etimologies i noms usats entre els segles XI al XVI, sobre les variacions de la llengua francesa, s'inclou la paraula escrache amb les accepcions de gale, rogne i farcin juliol. Gale, «sarna». Rogne, ús familiar de «cabreig», «estar cabrejat», «cabrejar», sinònims de «rebequeria», «estar furiós», «estar enfurismat», etc. Farcin o Farcy, «muermo», «úlcera», tot això en al · lusió a un context concret i de significat històric molt més ampli, el de les sancions a la conducta humana mitjançant les imprecacions medievals:

Toi fierge Nostre Seignor de la plaie de Egipte, et la partie de ton cors dont les estrounts sont portez, á escrache et á mangue issint que tu ne poes estre garis.
Glossaire de la Langue Romane, 1808.

La paraula escrache també va ser utilitzada principalment a Río de la Plata i Montevideo (Argentina). Va ser referenciada al 1879 per Benigno B. Lugones en la forma de escracho, provinent del dialecte lunfardo i fent referència a l'estafa que es comet presentant a la persona a qui es vol enganyar un bitllet de loteria i un extracte en el qual el mateix apareix premiat i procurant així que la persona accepti el bitllet pagant un import menor que el que suposadament rebrà com a premi. 

Actualment s'utilitza a Espanya, per denominar l'assetjament que pateixen alguns polítics prop de casa seva per part dels ciutadans ja que aquests polítics tenen uns clars indicis d'haver format part d'un delicte de corrupció i no han estat jutjats correctament o simplement per no reformar les lleis com per exemple la de les hipoteques.

Escrache no acaba de trobar el mot en català. Hi ha qui fa servir formes descriptives, com: "assetjament públic", "pressió pública". Molts mitjans de comunicació han preferit "escarni" o "aüc". Aücar és allò que es fa per a assenyalar les faltes o per a avergonyir algú. Diccionari: fer aücs; perseguir a crits; insultar, escarnir a crits. Uns altres fan ús del mot escratxos.


Primers i últims "escraches" 

Els encarregats de realitzar els primers escraches a Espanya han estat els membres de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) en una campanya per exigir l'aprovació al Congrés de la dació en pagament de l'habitatge com a condició suficient per saldar el deute que comporta una hipoteca i així no quedar-se sense casa i a sobre amb deutes. Els escraches van aconseguir el seu moment de major tensió fa dues setmanes, amb el trasllat de la campanya de la PAH fins la porta de l'habitatge de la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría. Divendres passat, els manifestants van intentar organitzar un altre escrache davant l'habitatge del president del Congrés, Jesús Posada, però en aquest cas la policia va aconseguir frenar-los.


Opinió personal

Molestar de certa manera als càrrecs polítics que no fan bé les seves funcions ho veig bé fins a un cert punt sempre i quan l'assetjament no arribi a la violència ni que els fills de polítics pateixin escrache ja que aquests últims no en tenen culpa. Tot polític hauria de lluitar per una llei justa per a la gent no ser corrupte i no abusar del seu poder, si el sistema funcionés correctament no hauríem d'arribar a aquests extrems.  



1 comentari: