divendres, 14 de desembre del 2012

La maternitat


Resum i opinió personal sobre l'article:
¿Qué es un parto humanizado y en qué condiciones se lleva a cabo?
Publicació:
Autor: Ximena Trillo.

Un part humanitzat és aquell en què la mare i el nadó són els protagonistes, decidint com vol, portar a terme el seu part, amb seguretat, suport emocional i altres condicions favorables per sentir-se a gust i bé.
Una dona embarassada no es cap malalta, per tant no ha de ser tractada com a tal. Simplement requerix observació i recolzament, un part, no cal que estigui estrictament medicalitzat. En un part medicalitzat es deixa a un costat la fisiologia de les dones, desvirtuant l'experiència del naixament del seu fill.

El part es un acte involuntari com la son, l'orgasme..., encara que més complex. Quan un tracta de controlar aquests processos l'únic que aconsegueix és inhibir-los.
Condicions per a tal que es dugui a terme un part humanitzat:
  • Intimitat, seguretat i recolzament emocional.
  • Ambient i entorn apropiat.
  • Llibertat d'expressió. 
  • Libertad de movimients y postures per l'expulsiu.
  • Assistència professional respectuosa.
  • Procediments naturals per abordar el dolor.
  • Intimitat i temps per rebre el nadó.

Penso que un part ha d'estar supervisat per professionals i gent que et pot ajudar durant el part. S'ha de tenir suport de la gent que estimes, com bé pot ser la teva parella, els teus pares, germans...
Mai s'haurien de practicar cesàrees en cas no fos estrictament  necessari, s'hauria de parir en un ambient relaxat, sense pressions, amb recolzament mèdic i emocional. És més segur parir en un hospital per si apareixen complicacions durant el part, tot i que si el part transcorre de manera normal els professionals de la medicina t'haurien de deixar fer. Un cop el teu nadó ha nascut, crec que el més importat es que estigui amb la seva mare, ja que els dos es necessiten l'un de l'altre. La mare necessita tenir entre els seus braços el seu nadó que ha portat 9 mesos dins seu. I el nadó necessita calor maternal, sentir-se acollit i estimat. Uns professionals haurien de tractar amb amabilitat i respecte a una dona que està donant a llum. Per tant crec que els metges com professionals que són haurien de saber què fer en aquests casos, jo penso que es molt més segur donar a llum en un hospital que a casa. Ja que disposen dels medis mèdics apropiats per al recolzament d'un part. 


Resum i opinió personal sobre l'article: 
Entrevista a Michel Odent
“Más que humanizar el parto, hay que mamiferizarlo”
Autora: L. Artiz.

Ens diu que la oxitocina o hormona de l'amor, es alliberada durant el part de forma natural per la dona, per a tal de que el part transcorri d' una manera normal. Si una dona se sent observada o en un ambient estressant o inadecuat el cos comença a desprendre adenalina, que inhibeix el part. Ell ens diu que el part d'una dona hauria d'estar sota supervisió d'una matrona amb experiència i en  un ambient relaxat i silenciós. I que els metges només haurien d'intervenir en cas de que fos necessari.

Estic totalment d'acord amb Michel Odent.

Quines diferències existeixen entre una matrona i una doula?

Una doula és una assistent sense titulació oficial que proporciona informació, suport físic i emocional a les dones durant l'embaràs, el part i el postpart.

Una matrona és la persona que s'encarrega de la cura de la salut de les dones durant l'embaràs, de l'assistència al part i seguiment del postpart, així com també de la regulació de la fecunditat (mètodes anticonceptius). A més de l'assistència a la dona embarassada, són persones també capacitades per prestar atenció ginecològica a dones en general, en l'assessoria en planificació familiar i en l'atenció durant la menopausa. Es tracta de personal sanitari especialitzat en el seguiment dels embarassos de baix risc, l'atenció al part i la cura de l'embarassada durant el període de postpart. Aposten per una assistència no medicalitzada, intentant que el part sigui el més natural possible. Tot i que la formació de la llevadora també comprèn l'assistència al part en determinades situacions anormals, com els parts de natges (utilitzant sempre tècniques no invasives), estan capacitades per reconèixer aquelles situacions de risc on és necessària la intervenció mèdica, sent els gíneco-obstetres els especialistes encarregats de prestar l'assistència en aquestes situacions. La funció de la matrona es complementa amb la de l'obstetra, al qual són derivades les dones que necessiten cures que estan més enllà de l'àmbit d'actuació dels llevadors. Encara que en molts sistemes de salut ambdós professionals treballen en col · laboració.

Per què és tan recomanable que els nadons no rebin visites durant els primers quinze dies de  vida?

La mare i nadó acaben de passar per una situació més o menys estressant, la mare sovint està exhausta, el nadó canvia el món de tranquil · litat de l'interior del ventre pel sorollós i lluminós exterior, i el que més necessita aquestes primeres hores és sentir el calor de la mare, el contacte pell amb pell, i ser alletat. I tot això és molt millor en un entorn tranquil, que permeti a la mare estar més relaxada. I és que néixer en un entorn acollidor i respectuós no per què estar limitat al moment del part, també en el postpart és necessària la intimitat. D'aquesta manera s'afavoreix el vincle amb la mare i es facilita la lactància, ja que la mare està més tranquil · la. També s'evita la transmissió de gèrmens, de més persones que toquen el nadó. També hauria de comptar amb la presència del pare per tal d'acompanyar a la mare i al nadó en aquests primers moments donant suport i carinyo.

Els quatre grans  mites de la dilatació en el part.

1-Encara que el cèrvix estigui dilatat 10cm no significa que hagis d'empènyer per a que surti el nadó en algunes ocasions el cap del nadó és més gran i necessites dilatar més.



El coll uterí no dilata en forma de cercle, sinó que s'obre com una el·lipsi. 
2-S'obre des del darrere cap endavant com una el · lipsi. L'obertura es troba enclavada a la part posterior de la vagina i durant l'inici de la dilatació s'obre cap endavant. En algun punt del procés gairebé totes les dones tenen una vora anterior (que vol dir que la part superior del cèrvix no està totalment dilatat) perquè és l'última part que puja sobre el cap del nadó. Que aquest vora es detecti o no depèn de si es realitza o quan es realitzi un tacte vaginal. Una vora posterior és molt estrany perquè aquesta part del cèrvix desapareix abans, o perquè és difícil aconseguir-la amb els dits.
3-Els contactes vaginals no danyen el cèrvix ni dificulten la dilatació.La llevadora Carla Hartley a Ancient Art Midwifery ho explica així:

    
"El cèrvix no hauria de ser tocat, es produeix una resposta inflamatòria al material estrany (els guants) i la pressió, i una resposta hormonal. Al cos pot resultar confús que, mentre intenta buidar l'úter, es d'una interferència des del coll de l'úter en ser tocat i manipulat d'una manera estranya per a ell. Els tactes vaginals no són fisiològics i suposen una interrupció al procès natural del part. El teu cos sap com expulsar un nadó sense la teva ajuda, és un reflex.
   

4-El coll uterí és diferent i està aïllat d'altres parts del cos.Ina May Gaskin, la mare de la matronería moderna ha encunyat un terme anomenat "la llei de l'esfínter". Aquesta llei declara:Els esfínters (incloent l'anal, cervical i vaginal) són els responsables de portar al teu bebè al món. Si els esfínters estan atapeïts, el part no progressarà i hi haurà més dolor.

  
Resum de ''el apego inseguro''

Això fa que el nen no arribi a comprendre, es menyspreï, es digui a si mateix que només dret a l'amor i l'atenció si obeeix i, pot arribar a comprometre la vinculació emocional sana a les seves figures d'afecció.

Si arribem a aquesta situació el nen pot desenvolupar un aferrament insegur. Un exemple seria el d'aquests nens que, en absència dels seus pares, es mostren molt temorosos i angoixats, però, que, quan els pares arriben, els rebutgen.

dimecres, 5 de desembre del 2012

Redacció Nadal




Cada any en iniciar el mes de desembre veiem com les famílies decoren les seves cases amb llums de colors, arbrets, adorns amb formes del Pare Noel, garlandes, esferes de colors i el tradicional Pessebre o Naixement. Que és una casa feta de diferents formes, n'hi ha de fusta amb palla assemblant un estable o tenen forma de cova, ambdós representen el lloc sagrat on Jesús va néixer, l'adornen amb animalets, pastors i per descomptat no podien faltar Josep i Maria Pares del nen Jesús

Els carrers s’omplen de llums i la gent comença a fer les primeres compres per als regals de Nadal. Els regals de Nadal se solen rebre el dia 25 de desembre si te’ls porta el Pare Noel o el 6 de gener si te’ls porten els reis mags. 

A diferents punts d’España tenen diferents tradicions, per exemple a Catalunya en comptes del dia 25 de desembre vingui el Pare Noel, els regals els porta el caga tió  un tronc amb ulls i boca que ‘caga’ els regals. En el dia de la Immaculada Concepció (és a dir, el 8 de desembre), es comença a donar menjar cada nit al Tió, i es tapa normalment amb una manta perquè no passi fred durant la nit. Se li alimenta fins a la nit de Nadal, i llavors el tió, colpejat amb bastons pels nens, "cagarà" els regals.  

El Apalpador és, en les zones de l'est de Galícia, la figura mítica d'un carboner que segons la tradició baixa la nit del 24 de desembre o 31 de desembre a tocar el ventre als nens per veure si han menjat prou durant l'any, deixant-los un munt de castanyes, eventualment algun regal i desitjant-los que tinguin un any nou ple de felicitat i menjar

L'Olentzero és un personatge navarrès de la tradició nadalenca basca. Es tracta d'un carboner mitològic que porta els regals el dia de Nadal a les llars de l'àrea geogràfica i cultural anomenada Euskal Herria, conformada pel País Basc i Navarra.

Per cap d’any se solen menjar els dotze raïms, un per cada campanada en el que pots demanar 1 desig per cada mes de l’any.  El Nadal son unes festes per passar amb la família i els amics. Es una de les millors èpoques de l’any i personalment m’agrada molt.    



divendres, 30 de novembre del 2012

Eleccions catalanes 25N

En aqueta entrada del blog farè un recull de tots els partits que han presentat la seva candidatura per a les eleccions del 25 de novembre del 2012 per al parlament de Catalunya.

PSC-PSOE
Partit dels Socialistes de Catalunya
Eslògan: Federalisme
Programa: «L'alternativa sensata»
Mesura 5.2 ''Regla d'or dels pressupostos d'educació''  
Ens comprometem a què no tornarà a baixar ni un exercici més el pressupost destinat a educació. Cada any creixerà el màxim que permeti la conjuntura econòmica, i serà la primera partida en retornarals nivells pressupostaris d'abans de la crisis. 
CiU
Convergència i Unió 
Programa: Catalunya 2020 
Eslògan:La voluntat d'un poble
28. Impulsarem el Programa d’Iniciació a l’Exportació per a les petites i mitjanes
empreses que volen començar a exportar i a tenir presència en mercats
exteriors.



PPC
Partit Popular de Catalunya
Programa:Catalunya sí, España también
Eslògans: «Catalunya sí, España también»
«Junts sumem» 
 46. Aprobaremos una ley de transparencia y de buen gobierno de la Generalitat,
del sector público catalán y de las entidades privadas que reciban fondos públicos
que permita conocer claramente cómo se gestiona el dinero de todos.
UPyD
Unión Progreso y Democracia
Eslògan: «Contra la independencia»



ICV-EUiA
Iniciativa per Catalunya Verds-Esquerra Unida i Alternativa
Eslògans: ...i tant si podem! Dret a decidir sí. Drets socials també!
Programa:...i tant si podem! Dret a decidir sí. Drets socials també!
 795. Consolidació el Mapa de Protecció Civil de Catalunya com l’eina per a la
identificació de les situacions de risc greu, cosa que ha de permetre aplicar
polítiques de gestió dels riscos i d’informació ciutadana.
ERC-CAT
 Esquerra repúblicana de Catalunya
Eslògan:Un nou país per a tothom. Vota independència
Programa: L'esquerra d'un nou país
 - Treballar transversalment les qüestions relatives a la igualtat de gènere, creant polítiques que
incloguin diferents conselleries i es treballin conjuntament.
 C's
Ciutadans-Partido de la Ciutadania
Eslògan: Mejor unidos
Programa: Un proyecto para todos
 20. Disminuir el fracaso escolar
• Reforzaremos la autoridad de los docentes y el valor del esfuerzo en el aprendizaje, así como el cumplimiento de las normas de convivencia de los centros, potenciando el desarrollo de las capacidades individuales.



 CUP-Alternativa d'Esquerres
Candidatura d'Unitat Popular - Alternativa d'Esquerres
Eslògan:És l'hora del poble
Programa: Programa polític de la CUP
3) Apostar per revitalitzar aquells sectors econòmic, públics i de propietat col·lectiva.
 PIRATA.CAT
Pirates de Catalunya
 Programa: Dret a decidir-ho tot.
 Eslògan:«Dret a decidir. A decidir-ho tot.»
«La democràcia necessita un rescat.»
 -Fer eficient l’estructura del finançament cultural i artístic evitant el malbaratament de recursos: diversificació i transparència en l’assignació de recursos, evitar el foment o perpetuació de les xarxes clientelars i evitar el finançament de propostes dissenyades ad hoc per aconseguir subvencions.
 PACMA
Partit Animalista Contra el Maltractament Animal
 EB
Escons en Blanc
 Programa:Programa Electoral d'Escons en Blanc
 Eslògan:Suma't a la revolució de les cadires buides
 1 No prendrem possessió del càrrec.
Els nostres candidats, si resulten escollits, no adquiriran la plena condició de
diputat1. En no exercir com a tals, no tindran dret a cap tipus de remuneració
econòmica en forma de sou, dietes o complements.
 PxC
Plataforma per Catalunya
Eslògan: Primer els de casa





divendres, 23 de novembre del 2012

Tetris

El tetris el popular joc de la dècada dels 80 consisteix en anar col·locant peces d'estructura a base de quadrats en  fileres. Quan aconseguiexes emplenar una filera aquesta s'elimina. Si deixes un espai en blanc, pots intentar emplenar-lo més tard a mesura que les peces van caient a més i més velocitat. Quan arribes a dalt de tot de la pantalla i no pots col·locar més peces ni eliminar cap filera s'acaba el joc.
El mateix passa amb les matemàtiques, el més important són les bases, a mesura que avances cursos cada cop els conceptes es van acumulant amb més velocitat i moltes vegades queden ''forats'' en blanc a la nostra ment. Una vegada ens haguem perdut en alguna part de l'aprenentatge cada vegada ens serà més difícil anar assimilant nous conceptes. Fins que arribi un punt en el que no puguem seguir avançant. I suspendrem l'assignatura.

Estic totalment d'acord amb el text. A vegades s'ensenya als alumnes d'una manera massa ràpida i agobiant. Em passa exactament el que explica el text. A mi m'agradaven les matemàtiques fins al punt en què s'han d'aprendre molts conceptes en molt poc temps, i no els puc assimilar bé.


divendres, 9 de novembre del 2012

Recull de flors i símbols rodoredians

 Roses
De seguida vam anar a plantar el roser al peu de l'escala de la cuina. Les rosetes eren rosades, feien poms, pero d'un rosa que tirava a blanc en les més obertes. Naixien de color de rosa i es feien mes clares per morir. I cada branca era un ram amb moltes d'obertes i amb moltes de tancades.


Què simbolitza la flor? La rosa es la flor què més li agrada a la Cecília. Simbolitza l'amor i la feminitat.

Rosa: Flor del roser.

Recull de flors i símbols rodoredians

 Lliris Blancs
La vaig distreure fent-la anar a mirar les flors de l'altra banda de la casa que des d'on érem no es veien. Hi havia dos o tres rosers i lliris blancs que s'enfilaven roques amunt. Em va dir que a les tardes, quean s'ensopia, plantava lliris. Perquè les tardes, un cop acabada la feina, amb la quietud, venien carregades de coses que qui sap on paraven. I li feien nosa. Em va dir que els lliris creixien sols, com l'herba, i que en cobriria tots els voltants, que n'havia de plantar molts per no quedar-se sense, perquè de vegades venien dones esparracades de l'altra banda de la muntanya i n'hi robaven a braçats.


Què simbolitza la flor? El lliri blanc simbolitza la puresa, al llibre de lectura possiblement representa la Paulina.

Lliri Blanc: Planta herbàcia bulbosa, de la família de les liliàcies, perenne, de 100 cm i més d'alt, de fulles lanceolades i de flors grosses, blanques i oloroses.
Procedeix de l'Àsia Menor, i és molt conreada en jardineria, en tests i parterres. És anomenat, també, assutzena.





Recull de flors i símbols rodoredians

Vares de Jessè
El senyor Jaume li va dir que mai no havia pogut fer créixer vares de Jessè en el seu jardi que potser l'aire no hi venia de la manera que les flors aurien volgut per estar contentes.
Hi havia plantes,plantes menudes apunt de créixer , arrenglades fent ratlles rectes tirades amb cordill, i vam anar fins la meitat del camp, separada del altre meitat per una paret espessa de boles de neu,i abans de passar aquella paret verda ya ens va arribar l'olor de gran florida de les vares de Jessè. El senyor Jaume es va treure el barret va deixar caure el braç contra una cuixa com si el braç i el barret es vesin tornat de plom, i molt baixet va dir, deu meu .
Què simbolitza la flor?
A aquesta flor es un símbol de puresa i castedat. De vegades, el colom de l'Esperit Sant apareix sobre les flors de la vara. Aquest atribut de la vara s'origina en els Evangelis Apòcrifs, on es relata que van ser convocats al temple un home de cada tribu d'Israel, per triar espòs per la Mare de Déu. Josep va ser per la tribu de Judà. Cada home havia de portar una vara, les que van ser deixades sobre l'altar. Quan l'endemà el sacerdot va ingressar al Sancta Santorum, un àngel va prendre la vara més petita, la de Josep i, segons algunes versions la vara va florir, i segons altres el colom de l'Esperit Sant va sorgir d'ella, assenyalant l'elegit per esposar la Verge. Així es compliria el narrat pel profeta Isaïes: "I sortirà una branca de l'arrel de Jesse, i una flor sortirà de la seva arrel. 

Al llibre s'hi podria associar amb el senyor Jaume ja que no ha tingut mai fills.

Recull de flors i de símbols rodoredians


Cactus sense terra.

Però el més gros va ser que aquella nit va florir el cactus sense terra. Al jardí del darrera hi havia una paret escostrada amb l'arrebossat que saltava i, abans de saltar, feia panxes perquè a sota les paneroles treballaven a fer-se caus, i el peu d'aquella paret, coberta de rosers, els millors amb roses blanques, hi havia un cactus gegant.

Cactus: Planta de la família de les cactàcies, de gèneres molt diversos, de tija carnosa, simple o ramificada, globulosa o cilíndrica, de vegades comprimida i articulada, de fulles transformades sovint en espines i de flors, molt generalment solitàries, grosses i de colors vistosos, emprada en jardineria. 


Al llibre s'hi podia associar amb la Cecília ja que no sap quines són les seves arrels. Ja que els senyor Jaume i la senyora Magdalena l'havien acollida a casa seva després de ser abandonada.



dimarts, 30 d’octubre del 2012

Visita de Stefania Oltean

El passat dia 26 vam tenir el plaer de rebre al nostre institut a la Stefania Oltean, antiga alumna del nostre institut i que ara està cursant el tercer curs de criminologia a la Universitat de Barcelona.
Ens va explicar com es la realitat educativa actual. I algunes experiències personals d'amics seus. Particularment em va sorprendre la d'una noia que havia renunciat a una beca per estudiar química orgànica per a poder vendre collarets al barri del Raval de Barcelona. També ens va explicar alguns dels objectes que estudia la criminologia. El delicte, el delinqüent, la víctima i el control social. I com es la vida a les presons espanyoles.

Perquè he escollit aquest títol?

He escollit aquest títol perquè aquest serà un blog on utilitzarè les paraules i les lletres com a forma d'expressió. Crec que s'adapta a l'assignatura ja que aquesta és la de llengua i comunicació. Aquest blog l'utilitzarem per anar publicant diferents activitats que anem fent a classe.