divendres, 25 de gener del 2013

Entrevista als editors del diari mensual cafè amb llet


Resum de la contrapotada del diari El País del dilluns passat (21/01/2013): Al poder se le cuestiona hasta con un video.

Albano Dante Fachín y Marta Sibina eren dos editors modestos de la revista cafè amb llet. Fins que van decidir fer un vídeo per denunciar l'opacitat en la sanitat catalana i penjar-lo a YouTube. La seva història està recollida pel Washington Post, un diari d'EE.UU.

Fa tres anys Albano va plantar-se al despatx d'un dels directius de l'Hospital de Calella (Barcelona), finançat per la Generalitat, per reivindicar la sanitat pública. Ell diu: "Vaig arribar indignat, després de veure l'anunci d'una mútua privada a la televisió", explica. La trobada va ser una decepció que canviaria la seva vida. Ell explica que es va topar amb un mur d'opacitat.


Sibina i Fachín van començar a investigar i van acabar destapant el cas Bagó a les pàgines de la seva revista i en diversos vídeos on repassen les incògnites que envolten el sistema sanitari català. Arran de la seva denúncia, l'Oficina Antifrau investiga les adjudicacions milionàries en contractes públics aconseguides per Ramon Bagó, empresari i alt càrrec de la sanitat. 

La peça va córrer per internet i per les difernts xarxes socials i ells van començar a sentir acompanyats després d'haver passat molt de temps davant de l'ordinador. Van elaborar també un vídeo dirigit al president de la Generalitat, amb el títol: On és el meu diners, president Artur Mas? Sibina, infermera a l'Hospital de Granollers, de 39 anys, és la persona que parla als vídeos i Fachín qui fa els guions.

Però el mateix vídeo que els va fer coneguts els ha portat als tribunals, on han estat condemnats en primera instància a pagar 10.000 euros per vulnerar l'honor d'un alt càrrec sanitari esmentat en l'enregistrament. La polèmica sentència ha provocat el rebuig de l'ONG Reporters sense Fronteres, que vetlla per la llibertat de premsa al món.

Mitjans estrangers com el Washington Post, en un dels seus blocs, i la televisió pública finlandesa, en un reportatge sobre la corrupció a Espanya, han donat a conèixer a Cafèambllet. La seva paraula ha estat negada per mitjans de comunicació catalans.

Opinió personal:

Són uns joves sense por a expressar-se. Han expressat la seva opinió i la seva veu s'ha fet sentir en diferents medis internacionals importants. Han lluitat contra diferents entrebancs com pot ser el ser jutjats per un tribunal, nomès per expressar-se lliurement. 

Preguntes per l'entrevista de dijous:

¿Com vau començar amb el vostre diari, com van ser els vostres inicis?

¿Com veieu el futur de la vostra revista a partir de ser jutjats? ¿Seguireu publicant articles com aquests?

¿Com vau començar amb les investigacions a la sanitat catalana?

1 comentari: